Alla inlägg under november 2008

Av Annette - 4 november 2008 06:52

Själv, ska jag snart åka iväg till jobbet.

Av Annette - 3 november 2008 10:10

Jag har skaffat en ny sida att publicera mina foton då min gamla har lagt ner. Ni kan nå den via mina länkar under Mina fotoalbum eller tryck här.


Av Annette - 2 november 2008 16:29

Då var min jobbarhelg äntligen över för denna gång. Imorgon är jag ledig så då får jag passa på att vila upp mig lite. Ja, kanske rentav en sovmorgon, om nu Maja tillåter mig en...

Av Annette - 2 november 2008 16:24

Oj, vilken jobbig text jag har infogade igår angående allhelgonadagen.

Det var ju inte riktigt meningen att det skulle bli så tung.

Skit samma det får stå kvar=)

Av Annette - 1 november 2008 11:19

Alla helgons dag är i Sverige en rörlig helgdag som infaller på lördagen under tiden 31 oktober–6 november. Ursprungligen var dagen en fast helgdag den 1 november, en plats den behållit i andra länder; inom den latinska riten i Katolska kyrkan är den 1 november, såsom Alla helgons dag, en av de förpliktade helgdagarna. Vid en helgdagsreform 1772 ändrades detta i Sverige (och Svenska kyrkan) till att istället vara första söndagen i november. Första november förlorade då sin status som helgdag men behöll ändå sin benämning i almanackan. Sedan dess har det alltså de flesta år funnits två skilda dagar med denna beteckning. Efter motioner i Sveriges riksdag om öka antalet helgdagar under hösten flyttades Alla helgons dag år 1953 från sin tidigare plats till dagen innan, och blev samtidigt allmän helgdag (lördag var dåförtiden en arbetsdag). Samtidigt ändrades namnet på 1 november till att vara allhelgonadagen. Seden att fira helgon och martyrer på olika specifika dagar uppstod tidigt inom den kristna kyrkan och snart även behovet av en samlingsdag för mindre betydande helgon som inte fått en egen plats i kalendern. Därför infördes en ”alla (övriga) helgons dag” för dessa. Inom den de ortodoxa kyrkorna sker firandet inte på hösten utan första söndagen efter pingst, och även inom den romersk-katolska kyrkan tycks detta ursprungligen ha skett på våren. Sedan 700- eller 800-talet har dock firandet varit knutet till den 1 november. En koppling till mer allmän minnesdag över de döda uppstod också tidigt. Detta har rötter i förkristna keltiska traditioner och övertogs sedan av de kristnade germanerna. Man trodde att de döda i samband med sommarens slut och vinterns början återvände hem och behövde vägledas med ljus och eldar, vilket lever kvar i den moderna seden att tända ljus, smycka och vaka över anhörigas gravar. Inom den katolska kyrkan infördes på 1000-talet Alla själars dag på 2 november, som en dag då man ska minnas sina bortgångna anhöriga. Då firas Mässan för de döda, och kallas då Requiem-mässa, eftersom man önskar de döda "requiem aeternam" ("evig vila"). I samband med reformationen upphörde Alla själars dag att vara helgdag i protestantiska länder, och dess innebörd kom istället att övertas av 1 november. I Sverige är den numera återinförd. För att undvika sammanblandning mellan "Alla helgon" och "Alla döda" firas enligt 2002 års evangeliebok "Alla helgons dag" på en lördag i början av november, varvid den påföljande "söndagen efter Alla helgons dag" har namnet "Alla själars dag". Kollektbönen på Alla helgons dag markerar kyrkans officiella inställning till helgonen, när man ber att "förebilden" av "helgonens skara" skall "väcka oss till ett heligt liv så att vi inte bara firar deras minne utan också följer dem i tro och goda gärningar".

Presentation

Omröstning

Hur hittade du hit?
 Har varit här förut
 Via en annans blogg
 Sökte och hamnade här
 Vette tusan????

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6
7
8
9
10
11
12
13
14 15 16
17 18
19
20 21
22
23
24 25 26 27 28
29
30
<<< November 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards